Vriendjes maken

Het heeft even geduurd, maar daar ben ik weer. Moeder worden is een errrrg tijdrovende bezigheid. Een tijdje geleden had ik al wat onderwerpen bedacht, maar tot op heden nog geen tijd voor gehad ze uit te werken. Met de kleine man gaat het inmiddels hartstikke goed dus heb ik een beetje extra tijd om weer in de pen te klimmen. Bij deze deel ik met jullie iets waar ik me over verwonder. Iets wat lastiger wordt naarmate je leeftijd oploopt. Ben je benieuwd? Lees dan vooral verder…

Weet je nog vroeger? Dan ging je naar school. Helemaal nerveus omdat je niemand kende. Daar stond je dan, op het schoolplein. Onbekend en omringd door (meestal) vreemde kinderen. En dan opeens, op aan magisch aangrenzende wijze, had je ineens een vriendinnetje. Of meerdere. Of zelfs een vriendje! Dat herhaalde zich als je naar de “grote school” ging, en wederom als je verder ging studeren. Vrienden maken was een soort van automatisme. Het verliep soepeltjes en zonder al te veel moeite.

Als je ouder wordt dunt je vriendengroepje uit. Je leert je echte vrienden kennen, en contact verwaterd met degene die geen echte vrienden blijken te zijn. Je leid je leven, samen met de vrienden die je kiest. Vorig jaar zijn wij verhuisd en toen ik zwanger was miste ik echt een vriendin in de buurt (om de spreekwoordelijke hoek) iemand waar je ff snel een bakkie kan doen zonder dat je daarvoor in de auto hoeft te stappen. Maar ja…als volwassene stap je niet zomaar op iemand af. Stel je voor dat een wildvreemde tegen je zegt: wil je bij me komen spelen? Awkwardness ensured! En die kop koffie waarvoor je iemand uitnodigt, ook die kun je mooi weer opbergen. Als volwassene zeg je wel vaker dingen die als vanzelfsprekend worden aangenomen. Van die sociaal geaccepteerde dingen als: hoe gaat het ermee? (vaak gevraagd uit automatisme maar er zijn maar weinig mensen die daar een echt antwoord op willen) en dus de uitspraak: kom maar gauw een bakkie doen. Wordt vaak gezegd, maar bijna nooit uitgevoerd.making friends meme

Maar waarom eigenlijk niet? Is het als volwassene dan zo lastig om nieuwe vrienden te maken? Als kind sta je nog open voor allerlei dingen, ben je als volwassene dan zo gesloten? In deze maatschappij vol “sociale” media, is het echte sociale leven ver te zoeken. We leven meer online dan in de echte wereld en daardoor wordt sociale interactie veel minder. Simpel gezegd: sociale media maakt ons asociaal. Natuurlijk is het nooit zo simpel. Het is niet allemaal zwart wit. Er zijn veel voordelen die gepaard gaan met ons online leven. Contacten maken is super simpel. Je vind iedereen online. Je maakt makkelijker connecties. De keerzijde daarvan is dan wel: binnen no-time heb je 600 vrienden. Mensen die je niet echt kent en buiten sociale media om niet ziet. Alles wat je post wordt gedeeld en je ontvangt de ene like na de ander. Maar is het wel “echt”? hoeveel van deze vrienden kun je bellen voor een ritje naar huis als je ergens gestrand bent? Hoeveel van deze vrienden zou jij op je hond laten passen? Hoeveel van deze vrienden kun jij spreken over dingen die er ECHT toe doen?

Want dat is de vriendschap waar ik over spreek. Vriendschap waarin beide partijen gerespecteerd worden. Mensen die weten wanneer jij je hart gewoon even moet luchten. Mensen die er voor je zijn als je advies nodig hebt. Mensen die jij in het midden van de nacht kan bellen als er iets ernstigs gebeurd is. Mensen waaraan jij je leven zou toevertrouwen. Echte vrienden. Vrienden die eigenlijk geen vrienden meer zijn. Ze zijn familie!

Zo’n band wordt natuurlijk niet over een nacht ijs gecreëerd. Dat heeft even nodig. En van dat soort mensen heb je ook geen 600 nodig. Ik kan die van mij op 1 hand tellen. En dat is prima. Soms is het echter wel fijn om iemand in de buurt te hebben waar je lekker mee kan kletsen. Een bakkie doen en leuteren over onbelangrijke zaken. Samen wandelen of creatieve dingen doen. Allemaal dingen die je man nog niet zou doen al zou je hem onder schot houden. Maar blijkbaar is dat dus niet zo makkelijk. Ik ga gewoon vrolijk door met proberen. Misschien maar eens tijd voor een Tinder voor vrienden?Gerelateerde afbeelding Hoe zouden jullie het aanpakken?

Afbeeldingsresultaat voor how do you make friends?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s